Κίνδυνος ανάκλησης είναι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο κάτοχος ενός ανακλητού ομολόγου, ο εκδότης του να εκμεταλλευτεί το προνόμιο ανάκλησης και να εξαργυρώσει το ομόλογο πριν από την ημερομηνία λήξης του.
Εάν τα επιτόκια μειωθούν σε σχέση με αυτά που επικρατούσαν κατά την έκδοση του ομολόγου, οι εκδότες θα ανακαλέσουν το ομόλογο αμέσως μόλις αυτό καταστεί δυνατό και θα εκδώσουν νέο με χαμηλότερο επιτόκιο, ώστε να καταβάλλουν χαμηλότερους τόκους.
Πιο συγκεκριμένα, αν οι όροι και οι προϋποθέσεις έκδοσης ενός ομολόγου περιέχουν τον όρο προνόμιο ανάκλησης, σημαίνει ότι ο εκδότης διατηρεί το δικαίωμα να αποσύρει το ομολογιακό δάνειο, ολικά ή μερικά, αποπληρώνοντας το, πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία λήξης. Για τον εκδότη το κυριότερο πλεονέκτημα αυτού του όρου είναι ότι του επιτρέπει να αντικαταστήσει το υφιστάμενο δάνειο με μια άλλη έκδοση χαμηλότερου επιτοκίου.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι κάτοχοι ανακλητών ομολόγων να χάσουν την υψηλή απόδοση που τους προσέφεραν τα ομόλογα τους και ίσως αναγκαστούν να επενδύσουν σε ένα λιγότερο ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον με χαμηλότερα επιτόκια και σε τίτλους με χαμηλότερες αποδόσεις, άρα το προνόμιο ανάκλησης περιορίζει τη θετική αξιολόγηση της τιμής ενός ομολόγου.
Επειδή το προνόμιο ανάκλησης θέτει τον επενδυτή σε μειονεκτική θέση, τα ανακλητά ομόλογα φέρουν υψηλότερες αποδόσεις από τα μη-ανακλητά.
Οι εκδότες ανακλητών ομολόγων προκειμένου να δώσουν ένα επιπλέον κίνητρο στους αγοραστές, ορίζουν την τιμή ανάκλησης (την τιμή που καταβάλλεται στους επενδυτές όταν το ομόλογο ανακληθεί) υψηλότερα από την ονομαστική αξία της έκδοσης του ομολόγου.
Η διαφορά μεταξύ της τιμής ανάκλησης και της ονομαστικής είναι το call premium.
Επιπλέον, οι κάτοχοι ομολόγων συνήθως έχουν κάποια προστασία έναντι της δυνατότητας ανάκλησης εκ μέρους των εκδοτών.
Παράδειγμα:
Ένα ομόλογο διάρκειας 10 ετών μέχρι την ωρίμανση του μπορεί να έχει όρο μη δυνατότητας ανάκλησης για δυο χρόνια.Αυτό σημαίνει ότι ο επενδυτής είναι προστατευμένος έναντι δυνατότητας ανάκλησης για δυο χρόνια, μετά από τα οποία ο εκδότης έχει το δικαίωμα να ανακαλέσει το ομόλογο.
Είδη Κινδύνου
Οι εταιρείες και οι επενδυτές αντιμετωπίζουν διάφορα άλλα είδη κινδύνου ως αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων τους.
Μερικοί από τους οποίους είναι:
- Ασφαλιστικός κίνδυνος
- Διαφοροποιήσιμος κίνδυνος
- Κεφαλαιακός κίνδυνος
- Κίνδυνος ανάκλησης
- Κίνδυνος διακανονισμού
- Κίνδυνος εκδότη
- Κίνδυνος επανεπένδυσης
- Κίνδυνος πτώχευσης
- Κίνδυνος ρευστότητας
- Λειτουργικός / Επιχειρησιακός κίνδυνος
- Λογιστικός κίνδυνος
- Νομικός κίνδυνος
- Νομοθετικός κίνδυνος
- Πιστωτικός κίνδυνος
- Συγγενικός κίνδυνος
- Συναλλαγματικός κίνδυνος
- Συστημικός κίνδυνος