Αντικαταβολή (Collect on delivery)

Αντικαταβολή είναι μια οικονομική συναλλαγή όπου η πληρωμή των παραγγελθέντων προϊόντων γίνεται κατά τη στιγμή της παράδοσης τους, με μετρητά ή επιταγή, και όχι προκαταβολικά.

Στην πληρωμή μπορεί να περιλαμβάνονται έξοδα διακίνησης και παράδοσης. Αν ο πελάτης αρνηθεί την παραλαβή ή δεν πληρώσει κατά την παράδοση των προϊόντων, αυτά θα επιστραφούν στον πωλητή, επιβαρύνοντας τον με έξοδα επιστροφής.

Λόγω της ευρείας χρήσης των πιστωτικών καρτών και άλλων μεθόδων άμεσης πληρωμής μέσω του διαδικτύου, η χρήση της αντικαταβολής ως τρόπος πληρωμής έχει μειωθεί. Ωστόσο, παραμένει μια αξιόπιστη και εύχρηστη μέθοδος πληρωμής για την παραγγελία προϊόντων και υπηρεσιών που παράγονται γρήγορα και κοντά στο σημείο της παράδοσης.

Παράδειγμα:
Η πληρωμή για παραγγελία τροφίμων κατ’ οίκον, όπως η πίτσα, γίνεται στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων με αντικαταβολή.

Η αντικαταβολή προσφέρει στον αγοραστή τα πλεονεκτήματα των παραγγελιών επί πιστώσει και στον πωλητή προστασία από επισφαλείς πελάτες. Ωστόσο, αυτός ο τρόπος πληρωμής έχει κόστος που συχνά μετακυλίεται στον καταναλωτή, με τη μορφή υψηλότερων τιμών.

Η αντικαταβολή παραμένει μια δημοφιλής επιλογή για διαδικτυακές αγορές από μικρές επιχειρήσεις, αφού δεν απαιτεί κάποια τεχνική υποδομή και επιπλέον δεν απαιτεί από τον αγοραστή να διαθέτει πιστωτική κάρτα.