ΑΤΜ – Aυτόματη Ταμειολογιστική Μηχανή (Automated teller machine)

ΑΤΜ (αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές) είναι ηλεκτρονικές συσκευές που παρέχουν στους πελάτες ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος τη δυνατότητα διεκπεραίωσης οικονομικών συναλλαγών σε δημόσιο χώρο χωρίς την ανάγκη παρέμβασης υπαλλήλου ή ταμία, ακόμα κι αν η τράπεζα είναι κλειστή.

Mixanima aftomaton synallagon - Euretirio
ΑΤΜ – Μηχάνημα Αυτόματων Συναλλαγών

Χρησιμοποιώντας ένα ΑΤΜ, οι πελάτες μπορούν να έχουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, προκειμένου να κάνουν αναλήψεις μετρητών (με τη χρήση καρτών ανάληψης ή χρεωστικών καρτών), έλεγχο στις κινήσεις του λογαριασμού τους ή ακόμα και πληρωμές υπολοίπων πιστωτικών καρτών τους.

Αν το νόμισμα που έγινε ανάληψη από το ΑΤΜ είναι διαφορετικό από το νόμισμα στο οποίο εκφράζεται ο τραπεζικός λογαριασμός (π.χ.: ανάληψη λίρας από έναν τραπεζικό λογαριασμό που περιέχει ευρώ), τα χρήματα θα μετατραπούν σύμφωνα με την χονδρική τιμή συναλλάγματος.

Στα πιο σύγχρονα ΑΤΜ, ο πελάτης εξατομικεύεται με την αναγνώριση της μαγνητικής ταινίας ή του τσιπ της πιστωτικής / χρεωστικής κάρτας κατά την εισαγωγή της στο ΑΤΜ, η οποία περιέχει ένα μοναδικό αριθμό και κάποιες επιπλέον πληροφορίες για την ασφάλεια, όπως η ημερομηνία λήξης ή το CVV. Επιπλέον είναι απαραίτητο ο πελάτης να καταχωρίσει και τον προσωπικό αριθμό αναγνώρισης (PIN) για να έχει πρόσβαση στο λογαριασμό του.

Τα ΑΤΜ πλεονεκτούν έναντι των υποκαταστημάτων γιατί μπορούν να εγκατασταθούν σε περισσότερες θέσεις και με μικρότερο κόστος από τα φυσικά καταστήματα, ενώ επιπλέον δεν απαιτούν προσωπικό για τη λειτουργία τους.